Skip to main content
 
 

Skidservice

Vi vallar, kantslipar och reparerar belag på både alpin- och längdskidor. Vi säljer vallningsprodukter och bindningar.

 
 

Skidservice

Vi vallar, kantslipar och reparerar belag på både alpin- och längdskidor. Vi säljer vallningsprodukter och bindningar.

Skidslipning Längd

Det viktigaste för att få bra glid, är att skidan är plan. Det finns olika anledningar varför skidan inte är plan. Bland annat kan skidan slå sig om man har för hög temp på vallajärnet, skidan blir konkav eller konvex, oftast i bakändarna,där matrialet är väldligt tunt. Sedan kan skidan ha sicklats ojämn. En plan skida minskar friktionen mot snön. Vid friktion bildas en tunn vattenfilm som göra att skidan suger fast. För att minska friktionen avslutas slipningen med att man lägger en struktur,som minskar friktionen. Så oavsett om dina skidor är nya eller gamla, så rekommenderar vi att ni slipar skidorna varje år. Genom att slipa skidorna varje år kommer skidorna hålla längre.Eftersom man behöver inte slipa lika mycket innan den är plan och fin. Slipar man med längre intervall finns stor risk att skidan blir mer konvex. Sedan tar ett nyslipat belagg åt sig vallan bättre. Så vår rekomedtion är att du slipar en gång per år. Kör du mycket tävlingar och ofta anväder pulver eller fluider, stängs porrerna igen och kan ej ta upp mer valla. Så i  det fall rekomerderar vi att du slipar två gånger per år, tex inför säsong start och inför tex Macialoga elller Vasaloppet.

Vad innebär slipning

Det första vi gör innan slipning är att kolla skidans kondition. Är skidan konvex eller konkav, hur mycket belag finns det kvar.

Vad skall skidan använda till, motion eller tävling. Är det kundens ända skidpar eller har kunden flera skidpar. Om man endast har ett par lägger vi en allround slip. Har kunden flera par skidor anpassar vi strukturen till övriga skidparken. Eller kundens önskemål.

Slipprocedur är uppdelad i 3 steg.

  1. Preworks, skidan planas. Ibland kan skidan vara så pass konvex att det inte går att få skidan helt plan.
  2. Glättning, skidan får en plan fin yta.
  3. Struktur, skidan struktureras för ändamålet.

Vi använder en slip av Märke Tazzari, som vi endast använder för längdskidor. Det är samma märke som flera landslag använder sig av.

Boka skidslipning